3 klíčové povinnosti, které musíte řešit jako pronajímatelé u Airbnb

21. ledna 2017

Naši odborníci tentokrát nabízejí odpovědi na 3 nejčastější otázky pronajímatelů ubytování přes Airbnb. Aneb co a jak jim nařizuje české právo?

Pronajímat bydlení přes Airbnb může být zajímavý způsob přivýdělku. Najdou se i takoví, kteří díky téhle službě do pár let splatili hypotéku na středně velký byt v okolí centra Prahy. A přestože se Česká republika zatím nesnaží takový druh podnikání výrazně regulovat, měli by tito pronajímatelé znát své povinnosti vyplývající z českých zákonů.

1. Musím hradit nějaké poplatky?

To záleží město od města – klíčové je, jestli je konkrétní obec vůbec vybírá. Pokud by vybírala například poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt anebo poplatek z ubytovací kapacity, je samozřejmě potřeba ho odvést. Poplatek z ubytovací kapacity je podle tohohle zákona taxa, která se vybírá v obcích a městech v zařízeních určených k přechodnému ubytování za úplatu.

Pokud vaši hosté přijeli do lázní nebo na dovolenou jako turisté, měli byste za ně odvést potřebné poplatky, jestli je daná obec vybírá.

Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt platí hosté, kteří bydlí za úplatu v lázeňských nebo turisticky zajímavých místech za účelem léčení nebo dovolené. Pokud by ale přijeli na pracovní cestu a mají to jak prokázat, poplatky se jich netýkají.

Ubytovatelé hostů (všech, i těch, kteří přijeli jen za byznysem) mají podle českých zákonů povinnost vést si evidenční knihu. Do ní je třeba zapsat:

  1. a) dobu ubytování,
  2. b) účel pobytu,
  3. c) jméno a příjmení ubytovaných,
  4. d) adresu jejich trvalého pobytu či trvalého bydliště v zahraničí,
  5. e) číslo jejich občanského průkazu či pasu.

Tip: Přečtěte si i odpovědi na 5 nejčastějších otázek týkajících se služby Airbnb.

2. Musím někam nahlásit pobyt cizinců?

Pokud cizincům poskytujete bydlení přes Airbnb, jste podle zákona o pobytu cizinců (§ 99, odst. 1) takzvaným ubytovatelem. A je jedno, zda máte s cizinci sepsanou smlouvu nájemní nebo tu o ubytování. Jako ubytovatel byste si podle našich zákonů měli vést domovní knihu a jestli ubytováváte cizince pocházející ze zemí mimo EU, máte povinnost ohlásit jejich ubytování do 3 pracovních dnů od jejich ubytování (odkazuje na to stejný zákon, konkrétně § 102 odst. 1).

Jestli jste ubytovatelem hostů ze zemí EU, nejsou zákony tak striktní. Ohlašovací povinnost máte pouze v případě, kdy by v republice zůstali více než 30 dnů (opět najdete ve stejném zákoně, § 93 odst. 2).

A kde je vlastně třeba pobyt cizinců nahlásit? Na cizinecké policii. To ale neznamená, že na ni musíte chodit. Policie totiž nabízí i možnost nahlašování pobytu hostů z jiných krajin online. Musíte být ale registrovaným ubytovatelem. Což ale není nic složitého, nebojte se.

Pokud ubytováváte cizince na dobu kratší než 1 měsíc, musíte nahlásit na cizinecké policii pouze ty, kteří pochází ze zemí mimo EU.

3. Musím danit příjmy z Airbnb?

Příjmy z Airbnb musíte podle platných českých zákonů zdanit tak jako tak. Pokud vystupujete při poskytování služby jako živnostník, daníte podle § 7 zákona o daních z příjmů. Jestli jím nejste, daníte takové příjmy podle § 9 zákona o daních z příjmu.


comments powered by Disqus